duminică, 3 mai 2009

Comunicat de Presa: Scandalul “Milk” va ajunge la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

După ce Comisia de Clasificare a Filmelor a decretat că filmul “Milk” de Gus Van Sant e interzis minorilor, distribuitorul peliculei contestă ratingul, iar cazul ar putea ajunge în faţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

“S-a făcut comparaţia cu «Brokeback Mountain», care a primit, la vremea lui, rating de «Interzis sub 15 ani». Noi am considerat că, spre deosebire de «Brokeback Mountain», care este o dramă, o poveste de dragoste a două suflete chinuite, «Milk» face propagandă pentru o orientare sexuală”, a declarat pentru cinemagia.ro criticul Cristina Corciovescu, membră a Comisiei de Clasificare a Filmelor din cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei. Din comisie mai fac parte Andreea Tănase, Tudorel Butoi, Oana Stroe şi Vladimir Marin. Lungmetrajului “Milk” (multinominalizat la Oscar) i s-au mai reproşat “imaginile cu un om spânzurat, scenele de sex oral”, care i-ar justifica ratingul atribuit. Acelaşi de care au de obicei parte filmele horror, de exemplu SAW.

RoImage, distribuitorul român al filmului “Milk” - care va intra în cinematografe pe 30 ianuarie -, a depus pe 23 ianuarie o contestaţie la Registrul Cinematografiei din cadrul CNC, pelicula urmând să fie revizionată, cel mai probabil luni, pentru stabilirea unui nou rating. Între timp, societatea civilă s-a sesizat. “În lumina jurisprudenţei româneşti antidiscriminare nu poate fi vorba despre o decizie care să se bazeze pe o justificare obiectivă sau rezonabilă, atâta vreme cât orientarea sexuală este protejată ca atare. Nu poate fi vorba de un raport de proporţionalitate între scopul urmărit şi actul de cenzură utilizat pentru atingerea lui”, arată pentru cotidianul.ro Florin Buhuceanu, preşedintele executiv al Centrului Euroregional pentru Iniţiative Publice, precizând că va reclama această decizie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
“Despre ce «propagandă» vorbim în această poveste filmică extraordinară despre un om extraordinar, Harvey Milk, erou al mişcării americane a drepturilor omului, care moare apărându-şi dreptul la identitate şi liberă exprimare?! Libertatea de a fi tu însuţi e o metaforă periculoasă în cazul acestor agenţi ai moralei sexualităţii obligatorii? Pe cine apărăm de cine? Ce mai urmează? Cenzurăm şi avortul? Iertaţi-mi lunga listă de întrebări, dar dacă aceştia sunt oamenii care protejează morala publică, mă lipsesc de acest serviciu pentru care mai şi plătesc bani din buzunar ca orice cetăţean”, susţine Buhuceanu, care îi numeşte pe membrii Comisiei “comisari ai cinematografiei care suferă şi astăzi de un fel de angoasă a libertăţii”.
Filmul “Milk” are şanse serioase la Oscar, academicienii fiind fani ai “biopicelor” (filme bazate pe biografiile unor personalităţi - n.r.). Pelicula lui Gus Van Sant este focalizată asupra lui Harvey Milk (Sean Penn), primul politician declarat gay ales într-o funcţie publică. Acesta, alături de primarul George Moscone, a fost asasinat de către colegul său Dan White.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/scandalul_milk_va_ajunge_la_consiliul_national_pentru_combaterea_discriminarii-71098.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu