miercuri, 27 ianuarie 2010

CoE, vot amanat

Rezolutia "Discriminarea pe baza orientarii sexuale si a identitatii de gen" (vezi postarea de ieri) a intrat astazi in discutia Adunarii Parlamentare si amanata pentru luna aprilie.

Ramane neclar ce insemna, la acest moment, amanarea in cauza. Ce este totusi clar are de-a face cu actualitatea imediata a acestei dezbateri pentru noi, azi, in Romania (toleranta represiva, parteneriat civil, Gay Pride, transgendes issues). Pentru a o urmari, click pe video recording of the debate) :

http://assembly.coe.int/ASP/NewsManager/EMB_NewsManagerView.asp?ID=5231

marți, 26 ianuarie 2010

Vot important la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

Bucureşti, 25 ianuarie 2010



În atenţia Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei,



Organizaţiile semnatare ale prezentei scrisori sunt organizaţii neguvernamentale cu o bogata experienţa în promovarea şi apararea drepturilor omului şi nediscriminarii în România.
Ne manifestam încrederea ca reprezentanţii României la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei vor vota pentru adoptarea a doua documente importante pentru protecţia drepturilor omului şi nediscriminarii în Europa, care vor fi dezbatute în cadrul Sesiunii Ordinare a Consiliului Europei (25-29 ianuarie 2010):


§ Recomandarea „Fifteen years since the International Conference on Population and Development Programme of Action” [Cincisprezece ani de la Conferinţa Internaţionala Programul de Acţiune privind Populaţia şi Dezvoltarea], Doc. 11992 din 5 August 2009;

§ Rezoluţia “Discrimination on the basis of sexual orientation and gender identity” [Discriminarea pe baza orientarii sexuale şi a identitaţii de gen], Doc. 12087 din 8 decembrie 2009.

În primul rând, în România, protecţia dreptului la sanatate, inclusiv la sanatatea sexuala şi a reproducerii este garantata de cadrul legal în articolul 34 din Constituţie, Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 a drepturilor pacientului şi Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, privind reforma în domeniul sănătăţii.

În al doilea rând, discriminarea pe criteriul orientarii sexuale şi discriminarea împotriva femeilor sunt sancţionate de legea din România atunci când discriminarea are loc în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice. Cadrul legal şi instituţional este prevazut în articolul 16 din Constituţie, Ordonanţa Guvernului nr. 137 din 31 august 2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare (republicată pe 8 februarie 2007), Legea nr. 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi (republicată pe 1 martie 2007) şi articolele 75 lit.c¹ (circumstanţa agravanta pentru motivaţia discriminatorie la savârşirea unei infracţiuni) şi art.247 (Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi) din Codul penal în vigoare. Menţionam ca sprijinul statului român pentru prevederile penale menţionate mai sus a fost reafirmat recent cu ocazia adoptarii Noului Cod penal în 2009. Nu în ultimul rând, art. 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, intrată în vigoare prin adoptarea Tratatului de la Lisabona, interzice în mod expres orice discriminare pe baza oricărui criteriu ca genul, rasa, culoarea pielii, originea etnică sau socială, elementele genetice, limba, religia sau credinţa, opinia politică sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, proprietatea, naşterea, dizabilitatea, vârsta sau orientarea sexuală.
În concluzie, votul pentru adoptarea celor doua documente reprezinta o reafirmare a angajamentului politic manifestat la nivel naţional pentru respectarea, protecţia şi garantarea drepturilor omului şi nediscriminarii şi este în conformitate cu legislaţia româneasca şi cu obligaţiile internaţionale asumate de România.
Speram ca veţi vota pentru adoptarea celor doua documente. Va stam la dispoziţie pentru mai multe informaţii sau clarificari – Iustina Ionescu, Program Manager, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, iionescu@ecpi.ro, mobil 0754 306 131.

Organizaţii semnatare:
Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice
Asociaţia ACCEPT
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Centrul de Resurse Juridice
Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA
Alianţa Civica a Romilor din România
Romani Criss
Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi
Policy Center for Rroma & Minorities
CIVITAS 2005
Agenţia pentru Dezvoltare Comunitara „Împreuna”
LIGA PRO EUROPA
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală
Institutul pentru Politici Publice