luni, 26 octombrie 2009

Drepturi sexuale si reproductive in Romania

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Comunicat de presa
25 Octombrie, 2009

Sexualitatea este o parte integranta si fundamentala a experientei umane, atitudinile legate de aceasta avand stransa legatura cu realitatile sociale, economice, culturale, politice si religioase din societate. De aceea, apararea si promovarea drepturilor sexuale si reproductive este relevanta pentru societate in ansamblul ei si este definitorie pentru progresul general al drepturilor omului in Romania. Drepturile sexuale si reproductive se refera nu doar la cum suntem tratati ca individualitati si grupuri de persoane (femei, barbati, minoritati sexuale, tineri si persoane varstnice, persoane cu dizabilitati, etc.), ci si la cum si cat de bine coexistam in interiorul aceleiasi societati.

Intalnirea Regionala privind Drepturile Sexuale si Reproductive din Europa Centrala si de Est a analizat, printre altele, starea respectarii drepturilor sexuale si reproductive in Romania. Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, organizatorul acestei Intalniri, sprijinita de catre Fundatia Soros din Romania si Central and Eastern European Trust, considera ca ne aflam in stare critica odata cu generalizarea discursurilor si practicilor legislative populiste din Parlamentul Romaniei. Parlamentul si alte autoritati publice sunt supuse concertat unei puternice campanii initiate de grupari si organizatii militante ce se definesc prin conservatorism si intoleranta religioasa nedisimulata. “Datorita acestor presiuni din ce in ce mai eficiente in viata noastra publica, drepturile sexuale si reproductive au devenit aproape un sinonim al oprobriului. Cunoscand populismul si versatilitatea politicienilor nostri, aceasta tendinta de desconsiderare a unui set intreg de drepturi nu poate sa nu ne puna pe ganduri in contextual crizei economice si politice din tara” crede Florin Buhuceanu, presedintele executiv al Centrului.

“Romania nu ar trebui sa fie dupa chipul si asemenarea Americii de sub Administratia Bush. Este o tara membra a Uniunii Europene, o Uniune a drepturilor omului si a responsabilitatii civice, in care viziunea si agenda intolerantei religioase de inspiratie neo-protestanta nu are trebui sa influenteze politicile publice” a precizat Rev. Diane Fisher, episcop al Metropolitan Community Churches pentru Europa de Est.

Recentele incercari de modificare a legislatiei privind restrictionarea dreptului la intreruperile de sarcina motivate medical, inexistenta unui cadru juridic adecvat in ceea ce priveste reproducerea umana asistata si recente propuneri legislative discriminatorii in acest domeniu, care nu asigura conformitatea cu deciziile Curtii Constitutionale, modificarile aduse Codului Familiei care incalca deliberat exercitarea dreptului la viata privata si de familie asigurat de catre Constitutia Romaniei (art.26) sunt profund ingrijoratoare. “Toate acestea, coroborate cu lipsa unei strategii nationale privind sanatatea reproducerii si a drepturilor sexuale si reproductive in Romania si a strategiei nationale privind combaterea HIV/SIDA indica un semnificativ regres in garantarea unor drepturi fundamentale ale omului, precum dreptul la viata, dreptul la sanatate, dreptul de a nu fi supus unor tratamente degradante si de a nu fi discriminat pe baza de gen, orientare sexuala, varsta, HIV/SIDA, dizabilitati si altele” considera Iustina Ionescu, avocat specializat in drepturi sexuale si reproductive si in domeniul prevenirii si combaterii discriminarii in Romania.

Persoana de contact: Florin Buhuceanu
Email: florinbuhuceanu@yahoo.com
Tel: 0728-530 729

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Bucuresti, Blv. Nicolae Balcescu 27-33, Bloc Unic, sc. A, ap 90, tel/fax 0212339789.